Vochtige muur verven

4 uur
Moeilijkheid Moeilijkheid

Wilt u een vochtige muren verven, maar weet u niet zeker hoe dit moet? Daar helpt Alabastine u graag bij! Wij leggen u op deze pagina stap voor stap uit hoe u het beste uw vochtige muur verven kunt.

 

Naar stappen

Stappen

Hoe aan te brengen?
1.

De muur moet eerst droog zijn, anders kunt u hem niet schilderen. Om het vocht te bestrijden moet u eerst weten welk type vocht het is: lekkage die door de muur komt of condens die op de muur zit. Dit kunt u testen door een gaatje te boren in de muur. Als het gruis dat daaruit komt droog is, gaat het om condens. Is het gruis nat, dan gaat het om lekkage. In dat laatste geval is het belangrijk om de oorzaak van de lekkage aan te pakken voordat u verder gaat met het schilderen van de vochtige muur. Als het gaat om condens, is ventileren erg belangrijk om te voorkomen dat het vocht terugkomt.

 

2.

De gehele muur moet schoon en vetvrij zijn voor u begint te schilderen. Daarvoor kunt u Alabastine Muurreiniger gebruiken. Dek vloerbedekking en meubels goed af en meng daarna 3 dopjes muurreiniger in 5 liter lauw water. Dit mengsel kunt u op de muur aanbrengen met een spons, plantenspuit of borstel. Een zeer vuile ondergrond kunt u met onverdunde muurreiniger schoonmaken. Laat de reiniger even inwerken en spoel na met schoon water.

 

3.

Voor de volgende stap dient de muur goed droog te zijn. Dit kunt u bijvoorbeeld realiseren door middel van ventilatie of een kachel. Nu kunt u Alabastine Vochtige Muren & Kelders aanbrengen, als het tenminste gaat om een cementachtige ondergrond. Dit speciaal ontwikkelde voorstrijkmiddel voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag, vochtplekken en afbladderende verf. Deze voorstrijk brengt u aan in twee lagen. De eerste laag brengt u aan met een kwast, de tweede laag met een vachtroller. Na 24 uur is de muur droog en kunt u latex of muurverf aanbrengen, zoals Alabastine Muurverf 2-in-1 Vochtige Muren.

 

4.

Alvorens te gaan schilderen, plakt u de hoeken, plinten en zijkanten van de te verven muur goed af met tape. Tijdens het verven dient u te voorkomen dat de verf opdroogt terwijl u nog niet klaar bent met dat deel van de muur. Droogt het wel op,dan krijgt u kleurverschil. Om die reden moet u niet eerst alle randen met een kwast schilderen en daarna de rest van de muur met een roller. Nat in nat schilderen is de beste manier.

 

5.

Voor de klus gebruikt u een nieuwe roller. Kortharige rollers zijn geschikt voor gladde muren, langharige rollers voor ruwere muren. U begint ongeveer een halve meter van de kant te verven en rolt de verf gelijkmatig uit. Mocht u in de hoek beginnen, dan rolt u veel verf in de hoek en kunt u dit lastig verspreiden. Schilder altijd in één richting: van links naar rechts en dan van boven naar beneden. U kunt het beste twee lagen verf aanbrengen als u een volle, intense kleur wilt. Verwijder na elke schilderbeurt direct de afplaktape. De verf kan dan niet onder de tape komen.